Info om en grupps aktivitet finns i menyn till vänster. Klicka på en nivå - välj grupp. Då kan du läsa "Info, Deltagare och Kalender"
Varför ska jag välja Svensk Simidrotts simskola?» Vad gör man i simskolan»
Nivåer - Grupper
Lilla Simlinjen har verksamhet för barn mellan 4-14 år. Vi har olika nivåer med grupper från Baddaren till Teknik. En lektion pågår mellan 30 och 50 minuter beroende på nivå. Alla simskolekurser kostar för 12 tillfällen 900 kr/termin exkl. medlemsavgift 100kr/kalenderår. Teknikskolan har två tillfällen/vecka under skolterminer. Avgiften är 1200kr/termin (exkl. medlemsavgift 100kr/kalenderår). Läs mer om varje nivå nedan:
Simmärken i SSS» Samtliga märkesprotokoll» Vattenvanefilmer»
Babybad och Minisim utgår våren-21.
Babybad
Babybad är en social, lekfull och rolig aktivitet för föräldrar och barn. En förälder deltar alltid med barnet i vattnet. I det varma vattnet kan barnet röra sig fritt, tränar balans och utvecklar motoriken. Vi blandar övningar, lekar och sånger för att skapa glädje och trygghet i vattnet. Babybyxa eller badblöja är obligatoriska.
Minisim
Nivåbeskrivning / Mål
För barnen i åldern 2 – 4 år är målet är att barnen ska bli trygga i vattnet, lära sig att lita på vattnet och förstå dess bärighet samt kunna ta sig fram själva. Vi jobbar i grupp med olika övningar som anpassas efter gruppen samt att föräldern gör övningar individuellt med sitt barn. Alla barn är olika och utvecklas i olika takt så all undervisning ska vara kravlös och rolig. Det blir mycket plask och bus i dessa grupper! En anhörig måste alltså vara i vattnet och hjälpa barnet öva på vad en ledare föreslår.
Märkesmål - inga
Baddaren
Nivåbeskrivning / Mål: Baddaren blå/gul. Ge barnet vattenvana och förberedelser att deltaga i simskola. Vi övar på momenten hoppa, doppa, glida och blåsa ut luft under vattnet och testar crawl- och ryggbenspark samt ev. bröstbentag med hjälpmedel.
Förkunskaper: Våga bada utan vårdnadshavare/vuxen. Minst 4 år.
Märkesmål:
Baddaren blå och Baddaren gul»
Bläckfisken
Nivåbeskrivning
Bläckfisken är en nybörjarnivå för barn med vattenvana, d.v.s. som inte har problem med att doppa hela huvudet eller få stänk i ansiktet. Även i Bläckfisken varvas lek med vattenvaneövningar och vi tränar på att flyta och simma de olika simsätten: crawl, ryggsim och bröstsim. Att ligga rätt i vattnet är en viktig del barnet ska lära sig här. Vi arbetar också med att barnen ska känna sig trygga ute i stora bassängens djupa del. Där ska de våga hoppa själva och lära sig glida i magläge med frånskjut och utblås med ansiktet i vattnet.
Förkunskaper: Motsvarande Baddaren gul - kunna doppa huvudet, bubbla, glida och hoppa från kanten på djupt vatten
Målsättning: - kunna flyta i ryggläge och därefter rotera över till magläge utan att röra botten samt kunna simma 5m crawl och 5m ryggsim på grunt vatten.
Märkesmål
Sköldpaddan och Bläckfisken » Protokoll»
Pingvinen
Nivåbeskrivning: I Pingvinen fortsätter vi att öva på att flyta och simma och starta med frånskjut. I Pingvinen tränar vi på simsätten crawl och ryggsim samt något bröstsim både på grunt och djupt vatten. I Pingvinen börjar dykning från kanten introduceras.
Förkunskaper: Motsvarande Bläckfiskmärket - kunna simma 5 meter ryggsim, crawl och ev. bröstsim. För att börja i nivå Pingvinen ska barnet vara helt vattenvant. Med vattenvana menar vi att barnet är bekväm med huvudet under vattnet och kan röra sig obehindrat i bassängen.
Målsättning: Hämta föremål från botten med båda händerna på grunt vatten, flyta 10 sekunder på djupt vatten och hoppa i från kant på djupt vatten. Samt kunna simma 10 meter ryggsim, crawl och ev. bröstsim på djupt vatten. Klara Pingvinen silver och Pingvinen guld.
Märkesmål:
Pingvinen silver, Pingvinen guld» Protokoll»
Fisken
Nivåbeskrivning: I Fisken fortsätter barnen på ett lekfullt sätt att utveckla sina kunskaper i vattenvana och simning. Vi lägger i Fisken fokus på att förbättra barnens simteknik i bröstsim, crawl och ryggsim, då man med god simteknik sparar kraft och orkar simma "längre" sträckor. Utifrån detta är även uthållighet en central del i Fisken. I Fisken börjar fjärilsim introduceras.
Förkunskaper: Motsvarande Pingvinen guld - kunna simma minst 10 meter crawl, ryggsim och ev. bröstsim på djupt vatten.
Målsättning: Kunna simma 50 meter crawl/ bröstsim 25 meter bröstsim/crawl och 25 meter ryggsim på djupt vatten, flyta 1 minut eller tio meter samt dyka från kanten på djupt vatten. Ta Silverfisken, Guldfisken och Järnmärket.
Märkesmål:
Fisken silver, Fisken guld och Järnmärket»
Protokoll silverfisken» Protokoll guldfisken»
Hajen
Nivåbeskrivning:
I Hajen tränas simteknik och uthållighet i alla simsätt. Vi tränar även på att flyta, dyka och glida med frånskjut, streamline. I Hajen går de djupare in på simsättet fjärilsim samt andningsteknik i crawl och bröstsim, här introduceras också starter och vändningar. Under ett tillfälle testar vi på klädsim samt lär oss om livräddning, bad- båt- och isvett.
Förkunskaper: Motsvarande Järnmärket - kunna simma 50 meter bröstsim/crawl, 25 meter crawl/bröstsim samt 25 meter ryggsim.
Målsättning: Simma 200 meter varav 50 meter på rygg* samt 100 meter crawl, 100 meter ryggsim och 100 meter bröstsim. Ta Bronsmärket, Hajen Brons, Hajen Silver och Hajen guld.
* Definitionen för simkunnighet: "Simkunnig anses den vara som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg."
Märkesmål:
Hajen brons, Hajen silver, Hajen guld och Bronsmärket» Protokoll»
Teknik
Nivåbeskrivning / Mål
I Teknikskolan vidareutvecklas grunderna i de fyra simsätten. Målet är att få en god, grundläggande teknik. I Teknikskolan lär man sig vändningar och starter i de olika simsätten. För att uppmuntra teknikutvecklingen finns teknikplaketter i brons, silver och guld, vilka bygger på olika teknikfärdigheter i de olika simsätten. I Teknikskolan ingår vår interna simtävling Utmanaren 2 ggr/termin, tävlingen där alla vinner!
Förkunskaper
Motsvarande Hajen guld - kunna simma de fyra simsätten, klara simkunnighetsprovet " simma 200 meter varav 50 meter på rygg."
Märkesmål
Teknikplaketterna brons, silver, guld
Teknikplakett översikt.pdf»
Teknikplakett brons protokoll» Teknikplakett silver protokoll» Teknikplakett guld protokoll»